glaskunst

scroll naar beneden voor meer info

glaskunst afstudeerprojecten 2020


De glasafdeling heeft een ruim atelier met specifieke werkzones voor het maken van plaastervormen, het voorbereiden van de zandgietvormen, een graveer-/ slijp- en polijstlokaal, een ruimte met twee zandstraalcabines en een diamantzaag. Voor het glasblazen beschikt het atelier over een permanente warmglasoven met 250 kg glas in gesmolten toestand, twee glory-holes en diverse afkoelovens.

Daarnaast staan er 3 elektrische smeltovens. Ook een apart leslokaal ontbreekt hier niet.
De afdeling glas organiseert een technische veelzijdige opleiding, naar gelang het studie jaar komen de verschillende technieken aanbod; koude technieken als zandstralen, graveren, slijpen en polijsten…. warme technieken als schilderen op glas, fusen, slumpen, vormsmelten, pate de verre. Het glasblazen en -gieten zijn facultatief en kunnen in elk studiejaar aan bod komen.

De kracht van het atelier ligt in de individuele benadering want alle leerlingen krijgen zowel een technische als een artistieke begeleiding. Technische bagage is een middel, niet een doel. De lessen behelzen dan ook, naast de praktijk van de glasbewerking, een opleiding in vormgeving en compositie, niet enkel toegespitst op de glaskunst, maar in een brede context van de kunstgeschiedenis en – beleving. Het ontdekken en de ontwikkeling van de eigen artistieke begaafdheid staat centraal en primeert in de opleiding. Aldus wil de IKA-glasafdeling de leerlingen niet laten vastroesten in het klassieke traditionele ambacht en evenmin laten verloren lopen in louter experimenteren. Het glasatelier wil ten allen tijde zijn imago van een open en frisse instelling behouden. 

Gedurende het schooljaar worden er workshops aangeboden door specialisten van over de landsgrenzen.

Recent afgestudeerden en leerkrachten presenteren hun werk. Het doel is om gezamenlijk tentoonstellingen te houden waar u als bezoekers een indruk krijgt van de veelvuldige mogelijkheden met het medium glas.

Facebook Iconfacebook like button