over IKA

Instituut voor Kunst en Ambacht (IKA)

IKA is een school voor deeltijds kunstonderwijs, ingericht door het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.
De ateliers werken tijdens de week ’s avonds en in het weekend overdag. Zij staat open voor de neofiet én de gevorderden, vanaf 18 jaar tot …

De school werd gesticht in 1959 door een groep idealisten die de kunstambachten wilden behoeden voor uitsterven, ze verder te ontwikkelen en de cursisten naast de reeds gekende technieken ook een kunstzinnige en esthetische opleiding te geven.

IKA biedt vandaag een doorgedreven praktische, theoretische en kunstzinnige opleiding, gedragen door meester – docenten.

Zo’n 250 leerlingen/artiesten volgen er les in diverse disciplines, met name boekkunst, edelsmeedkunst, fotokunst, keramiek en een unieke specialiteit voor België en Luxemburg nl. de glaskunstafdeling met haar warmglasoven.

In 2001 verhuisde het IKA van de Goswin de Stassaertstraat naar haar huidig adres aan de Veemarkt. Vooraleer de ateliers van start konden gaan werd dit nieuwe gebouw grondig verbouwd om aan alle disciplines de gepaste uitrusting te kunnen bieden.

De boekbinders werken in twee ruime, goed verlichte ateliers, met alle instrumenten voor hun ambacht.

De afdeling edelsmeden is uitgerust met een zilversmeedatelier en een werkruimte waar voor iedereen een individuele plaats is voorzien! De afdeling kenmerkt zich door een uitgebreid instrumentarium zoals zuurkast, smeltplaats, walsen, smeed- en kleine handgereedschappen.

De fotoafdeling heeft naast haar leslokaal, twee ruime studio’s en drie goed uitgeruste doka’s.

De glasafdeling heeft een ruim atelier met specifieke werkzones voor het maken van plaastervormen, het voorbereiden van de zandgietvormen, een graveer- / slijp- en polijstlokaal, een ruimte met twee zandstraalcabines en een diamantzaag. Voor het glasblazen beschikt het atelier over een permanente warmglasoven met 250kg glas in gesmolten toestand, twee glory-holes en diverse afkoelovens. Daarnaast staan er 2 elektrische smeltovens. Ook een apart leslokaal ontbreekt hier niet.

De keramisten hebben hun draairuimte, twee algemene werkateliers, een drooglokaal, een glazuurlokaal met spuitinrichting met watergordijn en een ovenlokaal met 6 ovens. Daarnaast is er nog een leslokaal en een ruimte waar klei wordt gerecycleerd. Zij beschikken daarnaast over verscheidene mobiele ovens om o.a. raku te kunnen beoefenen, eventueel op verplaatsing.

De optie video-filmkunst is stopgezet vanaf 1 september 2010.

Overkoepelend worden er de vakken materialenkennis en kunstgeschiedenis gegeven.

Naast het atelierwerk worden er jaarlijks diverse workshops en initiaties georganiseerd. Naar het einde van het lesjaar worden door de verschillende ateliers tentoonstellingen georganiseerd in het gebouw, tijdens het opendeurweekend, meestal rond de twintigste juni, stellen alle ateliers gezamenlijk tentoon met een staalkaart van hun kunnen. (Zie “activiteiten” voor de data en “ateliers” voor de werken van de afstuderenden van het vorige schooljaar.)

De opzet van de stichters leeft vandaag meer dan ooit, de school groeit elk jaar, zij is een thuishaven geworden voor gedreven docenten en leerlingen.

Anno 2004 zijn de ateliers een gevestigde waarde geworden, studenten komen zelfs vanuit Nederland en uit het Groothertogdom Luxemburg 2 maal per week naar Mechelen. Verscheidene onder hen bereiken een hoog niveau en zijn actief in en buiten de school, nationaal en internationaal. Elk jaar komen er veel uitnodigingen binnen voor hun exposities.

In 2005 werd de twintigste verjaardag van het glasatelier en liefst de veertigste verjaardag van de keramiekafdeling opgeluisterd met diverse tentoonstellingen van de huidige en vroegere leerlingen in het Cultureel Centrum van de Stad Mechelen.

Tot ziens in het IKA !

Erik Ruts, directeur

 

Facebook Iconfacebook like button