boekkunst (boekbinden)

boekbinden


Klik hier voor de video’s
Kunstambacht “Boekkunst”- boekbinden in het IKA tracht het boek te herontdekken.
Vertrekkende vanuit het boek en zijn functies werken we tot een echt kunstwerk.  De eerste jaren leren we de materialen en instrumenten kennen en elementaire technieken ontdekken.Met deze doordachte technieken stimuleren we creativiteit en experimenten; Een gedegen basiskennis is het belangrijkste.  Eens men de techniek goed kent, provoceren we de student tot een eigen stijl en creativiteit.  Sommigen werken graag met exclusief leder zoals rogge- of hagedisleer; anderen opteren voor Japanse stijl enz.

Ondertussen komt ook theorie aan bod, niet in aparte lessen maar tijdens de praktijklessen en aan de hand van bezoek aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland. We hebben ook een ruime bibliotheek met vakliteratuur ter beschikking. Tijdens de studie worden er workshops over vergulden, bepaalde verftechnieken en dergelijke ingericht. Wij verleggen grenzen: innovatie, vernieuwing en een eigen stijl is belangrijk.  De student krijgt in zijn laatste jaren hiervoor alle vrijheden.

Het programma loopt over 5 jaren inde vierde graad.
in het eerste jaar nemen we de cartonnage onder de loep zoals een ingekaste band, papierdecoratie waaronder de kromkotetechniek, de Japanse band, klapdozen enz.
In het 2de jaar komt de Bradelband aan bod.
Het 3de en 4de jaar bestuderen we de Franse band, gericht naar de bibliofilie.  Vanaf het 5de jaar verdiepen we ons verder in de Franse band met zijn accessoires, decoratie van vollederen banden enz.  In de specialisatie (2 jaren) neemt de student de vrijheid in de keuze van zijn technieken, deze wordt gestimuleerd tot een perfecte uitvoering en een artistiek verantwoord project.
De boekbinders werken in twee ruime, goed verlichte ateliers, met alle instrumenten voor hun ambacht.
We geven les in het Nederlands, Frans en Engels.
De lessen worden gegeven op maan- en woensdagavond van 18 tot 21.30 uur en om de veertien dagen op dinsdagavond van 18 tot 21.30 uur.

 

Boekkunst expo van 84 tot nu

foto's door Johan Vanderelst

 

Facebook Iconfacebook like button