Foto inhoudelijk per leerjaar

Fotokunst inhoudelijk
1ste jaar
Je start met de basisprincipes van de fotografie door middel van analoge technieken: Camera Obscura, fotogrammen, … Compositie, kleur, portret en reportage komen aan bod aan de hand van opdrachten. In het 2de semester krijg je een analoge opdracht waarbij je zelf de film en vergrotingen leert ontwikkelen (hiervoor moet geen camera aangeschaft worden, deze kan geleend worden van de school). Alle andere opdrachten zijn digitaal, maar je kan ervoor kiezen om verder analoog te werken.
Een eerste autonoom werk wordt gemaakt, waarbij je zelf het onderwerp kiest. Dit wordt
uitgewerkt in boekvorm of een vergelijkbare passende presentatie. Eenvoudige bindtechnieken worden uitgelegd.
Basis Lightroom en basis Photoshop worden gezien. Je leert printen en scans maken.

2de jaar
Een aantal opdrachten worden gegeven rond landschapsfotografie, reportage, stilleven,
studioportret, documentaire fotografie… Daarnaast wordt aan een autonoom project gewerkt.
Hiervoor doe je een stijlonderzoek: je laat je inspireren door een bepaalde kunstenaar of
kunstenaars en beeldstrategie. Je voert ook een inhoudelijk onderzoek uit naar je thema.

3de jaar
Naast verdere verdieping in de fotografische genres en technieken dmv opdrachten, wordt een twee jaar lopende documentaire opdracht opgestart. Welk verhaal wil je vertellen en hoe zet je dat om in beelden? Je leert over fotografische storytelling. Door onderzoek koppel je inhoud aan vorm. Het aantal opdrachten mindert, meer inzicht in eigen visie en beeldtaal worden verder ontwikkeld. Daarnaast wordt het autonoom werk steeds belangrijker.

4de jaar
Het documentaire project wordt verder afgewerkt. Enkele opdrachten, die je anders doen omgaan met het medium, gaan samen met je autonoom werk, dat steeds belangrijker wordt. Je krijgt ook en filmische opdracht. We leggen ook meer en meer focus op presentatie.

5de jaar
In het 5de jaar organiseer je met je medestudenten zelf een expo met jullie afstudeerprojecten op een zelf gekozen locatie. Je werkt dit jaar uitsluitend aan je autonoom werk. Er wordt ook begeleiding gegeven bij het maken van een portfolio en/of publicatie.

Korte opleiding specialisatie
In deze opleiding werk je gedurende 2 schooljaren aan een project. Je puurt je eigen stijl verder uit, leert over je werk schrijven, en neemt een duidelijke positie in tegenover de kunstwereld. Op het einde van deze specialisatie organiseer je ook een tentoonstelling, en tracht je contacten te leggen met belangrijke spelers uit het kunstveld.

Facebook Iconfacebook like button