Foto inhoudelijk per leerjaar

Fotokunst inhoudelijk
1ste jaar
Voornamelijk les van Rio Staelens, dus op dinsdagavond. Soms eens van Bernaded Dexters op woensdagavond. Midden september, begin oktober kan de les uitzonderlijk eens op zaterdagvoormiddag vallen. Dit omdat we daglicht nodig hebben om opnames te kunnen maken.
In het eerste jaar wordt in het eerste semester vrij veel theorie gezien, gekoppeld aan opdrachten.
Compositie, kleur, portret, reportage,… komen aan bod.
De basisprincipes van de fotografie worden ook praktisch onderzocht door middel van analoge technieken: Camera Obscura, fotogrammen, en een analoge opdracht waarbij men zelf de film en vergrotingen leert ontwikkelen. (Hiervoor moet geen camera aangeschaft worden, deze kan geleend worden van de school).
Alle andere opdrachten zijn digitaal, maar men kan ervoor kiezen alles analoog te doen. Een eerste autonoom werk wordt gemaakt, waarbij de leerling zelf het onderwerp kiest. Dit wordt uitgewerkt in boekvorm of een vergelijkbare passende presentatie.
Basis Lightroom en basis Photoshop worden gezien. Je leert printen en scans maken.

2de jaar
Vanaf het tweede jaar heb je les van zowel Bernaded Dexters, als Rio Staelens. Deze zullen de ene week plaatsvinden op maandag en de andere week op donderdag, alternerend.
Naast een aantal opdrachten die uitgewerkt dienen te worden zoals landschap, werken met de reportageflits en studioflitsen, stilleven, studioportret,… gaan de leerlingen hun autonoom werk uitwerken. Hiervoor doen zij een stijlonderzoek: ze laten zich inspireren door een bepaalde kunstenaar of kunstenaars en brengen dit onderzoek voor de klas, en bespreken dit samen.
Vanaf dit jaar kan er ook geopteerd worden voor het Analoog atelier.

3de jaar
Naast andere opdrachten wordt hier een twee jaar lopende opdracht gestart: Slow Journalism.
Het aantal opdrachten mindert een beetje, de focus ligt meer op verdieping. Daarnaast wordt het autonoom werk steeds belangrijker.

4de jaar
Hier krijg je naast je fotografische opdrachten een filmische opdracht.
Slow Journalism wordt afgewerkt.
Enkele opdrachten die je anders doen omgaan met het medium gaan samen met je autonoom werk dat steeds belangrijker wordt.

5de jaar
Dit is een afstudeerjaar, er zijn geen opdrachten meer, de focus ligt op het autonoom werk.
Op het einde kan je dit werk presenteren op een tentoonstelling voor een jury.

Op dinsdag 6 september om 18u30 is het kennismakingsles voor het eerste jaar, op donderdag 1 september vanaf 18u30 is het kennismakingsles voor nieuwe leerlingen van andere jaren.

Facebook Iconfacebook like button