Ann Van Hoey  Carine Neutjens

De Mechelse dames Ann Van Hoey en Carine Neutjens studeerden enkele jaren geleden af aan het IKA (Instituut voor Kunst en Ambacht) in Mechelen. Ondertussen hebben zij een behoorlijke weg afgelegd. Beiden kaapten internationale prijzen weg en enkele vooraanstaande musea hebben hun werk aangekocht. Zo vinden we enkele glasobjecten van Carine terug in het Design Museum in Gent. De keramische objecten van Ann zijn niet alleen in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel te bewonderen maar ook in de World Ceramic Exposition Foundation in Seoul, Korea. De straffe madammen tonen hun recente werk voor het eerst in eigen stad.

De glaskunstenares Carine Neutjens (°Mechelen,1956) heeft zich vervolmaakt in de wat vergeten pâte-de-verre-techniek, waarin ze een uniek en eigenzinnig oeuvre aan het uitbouwen is. Zij creëert organische vormen die associaties oproepen met met stenen, koraal, lava en andere natuurlijke elementen. Het zijn uiterst kwetsbare, fragiele stukken die rechtstreeks uit de natuur afkomstig lijken.

De keramiste Ann Van Hoey (°Mechelen,1956) wordt gefascineerd door de eenvoud van geometrische vormen. Enkele jaren geleden leert ze de Japanse techniek van het plooien van vellen klei kennen. Dit levert in 2008 de reeks kommen Etude géométrique op. Kubus en bol smelten hier samen in lichtjes uitdeinende kommen waarbij in de scharnierpunten van het vouwwerk nog de hoeken van een kubus doorschemeren. Ann kiest voor een monochromie die de aandacht niet afleidt van het geometrische lijnenspel. Gekleurde glazuren of engobes zijn voor haar overbodig. Eenvoud in materiaal en techniek zetten de toon. De vorm volgt als het ware vanzelf.

http://www.cultuurcentrummechelen.be/tentoonstellingen/ann-van-hoey-en-carine-neutjens