PERSBERICHT

Adres: Instituut voor Kunst en Ambacht (IKA), Veermarkt 39, 2800 Mechelen
Contactpersoon: Bruno Vermeiren, directeur IKA, gsm 0499390942
Vernissage: zaterdag 18 januari 2014 om 14u, IKA (voorbouw), Veemarkt 39, 2800 Mechelen

affiche-academie-fotografie-mensen-in-armoede

MENSEN DIE LEVEN IN ARMOEDE VOOR DE LENS

De laatstejaars Fotokunst van het IKA doen voor hun aankomende tentoonstelling beroep op fotomodellen die nog niet vaak op de catwalk stonden. Ze maken portretten van personen die leven in armoede, mensen die doorgaans niet terug te vinden zijn binnen de muren van een fotostudio. De studenten sloegen de handen in elkaar met vzw De Lage Drempel, een organisatie die de ontmoeting tussen mensen met en zonder armoede-ervaring wil vergemakkelijken. Maatschappelijke emancipatie en het doorbreken van het isolement, waarin mensen met armoede-ervaringen vaak verkeren, staan centraal in de werking. Armoede blijft vaak een onzichtbaar lijden in onze samenleving. De laatstejaars Fotokunst van het IKA willen dit thema letterlijk in de spotlights zetten en spelen in op de doelstellingen van De Lage Drempel.

“Samen met de Drempelaars willen we een nieuwe uitdaging aangaan om onze grenzen te verleggen en anderen te ontmoeten”, vertelt de zeskoppige klas. “De mensen van De Lage Drempel krijgen zo de kans om een mooi portret te laten maken in een professionele studio, weliswaar zonder kosten. Voor ons als laatstejaars is het een gelegenheid om iets te doen voor anderen en is het tegelijk een belangrijke oefening in het studiowerk en het uitwerken van een project.”

“Wij zijn heel blij dat onze mensen de kans krijgen om een mooie foto van zichzelf te laten maken. Mensen in armoede hebben vaak een beperkt zelfbeeld en stralen voor de camera kan hen hierbij helpen”, aldus De Lage Drempel.

De ontmoetingen tijdens de fotoshoots zijn hartverwarmend. Ieder komt met zijn eigen verhaal en verwachtingen naar de fotostudio. Na een babbel tijdens de make-up ontdooit elk model om zalig te stralen op de foto. Het is telkens opnieuw een boeiende ervaring. Nieuwsgierige en vragende blikken na de fotoshoot verklappen het ongeduld van de modellen om hun foto’s te kunnen bewonderen.

“Ook de kinderen en ouders van ons project Steun Op Maat hebben van de spanning en de aandacht genoten. We kijken alvast hard uit naar de resultaten”, geeft De Lage Drempel aan.

De foto’s krijgen de Drempelaars pas te zien op de vernissage. Hiermee willen De Lage Drempel en het laatstejaars Fotokunst het project afronden en het thema armoede even bij het ruime publiek onder de aandacht brengen.

“Veel meer mensen dan je vermoedt kampen in hun privéleven met armoede. Met de portretten willen we armoede een gezicht geven en mensen even bewust maken”, aldus de zeskoppige klas.

We nodigen u graag uit op deze vernissage.
Datum: za 18 januari 2014 om 14u
Adres: IKA (voorbouw),Veemarkt 39, 2800 Mechelen

Meer info: www.delagedrempel.be en www.ikamechelen.be
Met dank aan onze sponsors: www.dehefboom.be