Project van oud-studente glaskunst, Krista Israel, geselecteerd voor New Glass Now, Corning Museum of Glass, New York
In het voorjaar van 2018 verwelkomde CMoG de inzendingen van nieuwe werken, gemaakt tussen 2015 en 2018, waarin glas een fundamentele rol speelt, ter overweging door een panel bestaande uit Susie J. Silbert, Curator Modern en Hedendaags Glas bij CMoG, en drie gastcuratoren, waaronder: Aric Chen, curator at-large, M+ museum, Hong Kong; Susanne Jøker Johnsen, kunstenaar en hoofd tentoonstellingen aan de Royal Danish Academy of Fine Arts, Schools of Architecture, Design and Conservation, Denemarken; en de Amerikaanse kunstenaar Beth Lipman. Meer dan 1.400 kunstenaars, ontwerpers en architecten uit 52 landen – van Argentinië, Australië, Indonesië en Japan tot de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten – hebben werken ingezonden die onder meer putten uit vlambewerking, glasblazen, gieten, neon, graveren en ovengevorm glas technieken.
“De kunstwerken die door ons panel voor de tentoonstelling zijn geselecteerd, variëren van actuele politieke commentaren en onderzoeken naar de materialiteit van glas tot verkenningen op het snijpunt van hightech en de hand,” aldus Silbert. “De tentoonstelling onderzoekt hoe hedendaagse kunstenaars en ontwerpers zijn blijven nadenken over dit materiaal en de rol ervan als drager van betekenis met banden met vele aspecten van de samenleving, cultureel erfgoed en hedendaagse gesprekken’.
Lapi Boli Project van Krista Israel geselecteerd
In september 2017 werd Lapi Boli bedacht door Krista Israel tijdens haar artist-residency in de porselein erfgoedstad Jingdezhen in China. Het is de techniek om pâte de verre op het pottenbakkerschijf te draaien. Lapi is het Chinese woord voor de keramische draaitechniek, Boli is glas.
‘Beinvloed door mijn omgeving, met keramisten dagelijks om mij heen in de studio in een stad waar porseleinbewerking diep verankerd is in haar ziel, stelde ik mijzelf de vraag of de pâte de verre waarmee ik op dat moment werkte voor mijn residency project, bewerkt kon worden met de keramische draaitechniek’.
Lapi Boli Project herinnert er aan dat zelfs de oudste technologieën baanbrekende verschuivingen in gewoonten kunnen genereren en vooringenomen opvattingen over proces kunnen veranderen.
www.krista-israel.com
New Glass Now  –  10 mei , 2019 – 5 januari, 2020 – Corning Museum of Glass  – 1 Museum Way Corning, NY, United States of America
https://www.cmog.org/press-release/corning-museum-glass-surveys-global-contemporary-glass-special-exhibition-opening-may